Ons in huis laboratorium
Wij zijn zelf tot veel onderzoeken in staat, wat wij niet kunnen sturen we door naar diverse laboratoria en onderzoekscentra in binnen en buitenland.
Dit zijn de onderzoeken die wij kunnen uitvoeren in huis:
- Bloedonderzoek
- Virusaandoeningen
- Urine onderzoek
- Mest- en ontlastingsonderzoek
- Huidonderzoek
- Schimmelkweek
- Microscopisch onderzoek
- Bacteriologisch onderzoek
Bloedonderzoek
- Bloedbeeld
- Nierpanel
- Leverpanel
- Spierpanel
- Ca/Mg bepaling
Virusaandoeningen
- Kat: Felv/FIV
- Hond: Parvovirus
- Kalf/varken: E.coli, crypto, corona en rota
Urine onderzoek
Een urine onderzoek kan ons veel informatie geven over bijvoorbeeld urinewegproblemen, nierproblemen en suikerziekte.
Hier vindt u een aantal tips voor het opvangen van de urine bij uw huisdier:
- Zorg dat de urine zo vers mogelijk is, mocht het niet lukken om de urine direct te brengen bewaar het dan in de koelkast.
- Probeer de urine zo schoon mogelijk op te vangen. Denk hierbij aan een schoon bakje en probeer altijd het eerste beetje urine niet op te vangen.
- Bij de hond is onze voorkeur voor het rechtstreeks opvangen van de urine dus zonder tussenkomst van de bodem. Een Soeplepel kunt u helpen om zo onopgemerkt de urine op te vangen.
- Bij de kat is het vaak niet mogelijk om de urine rechtstreeks op te vangen. Hier adviseren wij de kattenbak leeg en schoon te maken en er evt. verknipte vuilniszakken in te doen of met speciale ‘katkor-korrels’ (plastic korrels) te vullen. Soms weigeren katten om in de kattenbak te plassen dan kunt u de kat bijvoorbeeld opsluiten in de badkamer en de urine van de vloer opzuigen.
- In sommige gevallen hebben wij een steriel urine monster nodig voor bijvoorbeeld een bacteriologisch onderzoek. Om deze te verkrijgen wordt de blaas aangeprikt door de dierenarts. Laat de hond dan niet voor het bezoek aan de dierenarts uit.
Mest- en ontlastingsonderzoek
Giardia sneltest
* Om giardia aan te tonen dan wel uit te sluiten, hebben wij een mengmonster van 3 opeenvolgende dagen nodig.
Parasietenonderzoek worden vaak uitgevoerd om parasitaire infecties (wormen, coccidiose, protozoën) op te sporen of uit te sluiten. Bij paarden, schapen, rundvee en geiten wordt dit onderzoek uitgevoerd om te bepalen of- en indien ze ontwormd moeten worden met welk ontwormingsmiddel. Daarnaast kan er ook bepaald worden of de ontworming zijn werk heeft gedaan of dat er een resistentie tegen het middel is.
Huidonderzoek
Huidaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door zichtbare parasieten, zoals vlooien en luizen. Maar er zijn ook oorzaken die voor het blote oog niet zichtbaar zijn, zoals bacteriën, schimmels en mijten. Door een afdrukpreparaat of huidafkrabsels te maken van de huid en dit (eventueel na speciale kleuring van de cellen) microscopisch te onderzoeken kunnen wij eventueel achterhalen wat er aan de hand is.
Schimmelkweek
Wanneer een dier verdacht wordt van een schimmelinfectie wordt er een huidmonster afgenomen en ingezet op kweek. Dit wordt aangebracht op verschillende groeimediums waarop alleen bepaalde schimmels kunnen groeien. Binnen een aantal dagen hebben wij een indicatie of het een schimmelinfectie is, na 3 weken kunnen wij aangeven of de uitslag negatief is, geen schimmelinfectie.
Microscopisch onderzoek
Bij huid-, oor-, urine en ontlastingsproblemen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van microscopisch onderzoek.
Bacteriologisch onderzoek
Een bacteriologisch onderzoek kan worden ingezet op diverse materialen, zoals urine, swab, faeces en melk. Een bacteriologisch onderzoek wordt ingezet om te achterhalen welke bacterie er speelt en hoe deze bestreden kan worden. Doormiddel van een antibiogram kan er bepaald worden voor welke antibiotica de bacterie gevoelig is.
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus