Preventieve zorg

Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!

Vanwege de grote variatie in soorten is het niet te doen om bij elke diersoort uitgebreid stil te staan. Het is dus erg belangrijk om u goed te verdiepen in de eigenschappen en behoeften van de dieren die u verzorgt.

Verzorging

Vooral vanwege hun kleine omvang en hoge knuffelfactor zijn het graag geziene huisdieren. Echter de meeste knaagdieren houden er niet van om opgepakt te worden, ze kunnen gaan bijten of zichzelf beschadigen. Ratten en cavia’s die goed tam zijn vinden het vaak prima om wat geaaid te worden.

Vele knaagdiersoorten zijn voornamelijk in de schemer of nacht actief en daardoor minder geschikt als huisdier. Cavia’s vormen hier een uitzondering op, deze zijn juist wel overdag actief.

Elke knaagdiersoort heeft specifieke behoeften wat voeding en verzorging betreft. Sommige zijn echte groepsdieren, anderen zitten weer liever alleen. Er zijn knaagdieren die flink wat ruimte nodig hebben. Houd ook rekening met de vacht, nagels en tanden. Chinchilla’s hebben bijvoorbeeld een zandbadje nodig voor een goede vacht.

Een nadeel van een knaagdier is dat het een knager blijft, dus pas op met bijvoorbeeld elektrische bedrading in huis. Het zou niet de eerste knager zijn die kortsluiting in huis veroorzaakt.

Voeding

Een goede voeding is zeer belangrijk voor uw knaagdier om zich gezond te ontwikkelen en te houden. Informeer daarom goed welke voeding voor uw knaagdier het meest geschikt is. Sommige knaagdiersoorten eten alleen plantaardig voer, terwijl andere juist ook dierlijke voeding nodig hebben. Cavia’s hebben bijvoorbeeld extra vitamine C nodig.

Zorg altijd voor vers water.

Gezondheidscontroles

Wij adviseren om minstens eenmaal per jaar uw dier te laten controleren door de dierenarts. Dieren kunnen niet praten en ziektes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen.

Vaccineren

Hoewel vaccineren een belangrijke en effectieve manier is om besmettelijke ziekten bij uw huisdier te voorkomen, is er geen vaccin voor ziektes bij knaagdieren.

Bescherming tegen wormen

Knaagdieren ontwormen we niet standaard, hoewel ze soms wel wormen kunnen hebben. Indien u afwijkende ontlasting vindt (diarree, geen of kleinere keuteltjes, slijm, bloed, etc) dan is er er iets aan de hand met uw dier(en). Aan de hand van microscopisch onderzoek van de keutels kan dan een eventuele worminfectie gevonden worden en kan gestart worden met de behandeling.

Bescherming tegen vlooien, mijten, luizen en teken

Parasieten zoals mijten, vlooien en luizen kunnen jeuk, haaruitval en schilvering geven.

Het dus zaak om uw dier(en) vrij te houden van deze parasieten. Niet elk middel is echter geschikt voor uw knaagdier, sommige middelen kunnen zelfs dodelijk zijn. Wij hebben producten die wel veilig zijn en informeren u graag.

Myiasis of madenziekte

Bij myiasis of madenziekte eten maden van de vleesvlieg zich door de huid van uw dier heen, wat snel dodelijk kan zijn. Het is vooral bekend bij konijnen, maar ook andere dieren kunnen hier last van krijgen. Om myiasis te voorkomen dient u goed op de hygiene van het hok en het dier zelf te letten.

Speelgoed

Speelgoed is zowel mentaal als fysiek belangrijk voor uw huisdier. Geeft uw huisdier verantwoord speelgoed van het juiste formaat en materiaal en wissel regelmatig van speeltje. Pas ook op dat de dieren niet klem kunnen komen te zitten

Knaagmateriaal

Ook goed knaagmateriaal is belangrijk. Geschikt zijn o.a. takken van de meeste fruitbomen, berk en bijvoorbeeld de populier. Er is ook knaaghout in speelgoedvorm te verkrijgen.

Castratie/sterilisatie

Door uw dier te laten castreren/steriliseren kunnen bepaalde problemen worden voorkomen. Tijdens de castratie worden beide testikels verwijderd. Bij een sterilisatie worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd.

De belangrijkste redenen om te castreren is om ongewenste nestjes te voorkomen en om ongewenste gedragspatronen, zoals sproeien in huis en agressie, te voorkomen.

Steriliseren van vrouwelijke knaagdieren wordt meestal niet standaard gedaan. Ook deze dieren kunnen baarmoederontsteking/tumoren of andere problemen ontwikkelen, echter de kans hierop is zeer klein en een sterilisatie is voor deze dieren vaak zwaar. Vandaar dat meestal pas wordt gekozen voor operatie indien er klachten zijn.

Het gebit

Tanden en kiezen van knaagdieren groeien gedurende hun hele leven door. Knaagmateriaal en goed ruw voer is van essentieel belang voor een gezond gebit.

Ondanks goede verzorging kunnen er helaas toch gebitsproblemen voorkomen bij knaagdieren. Zo kan een verkeerde stand tot olifantstanden leiden, maar ook kunnen er kaakabcessen ontstaan.

Indien er problemen zijn met het gebit van uw dier, dan kunnen wij u w dier helpen.

Reis-/vakantieadvies

Als uw huisdier mee gaat op vakantie, de grens over, dan zijn er vaak aanvullende maatregelen nodig. Het kan zijn dat uw dier bijvoorbeeld gechipt moet zijn en een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring nodig heeft. Ga altijd precies na wat de eisen precies zijn voor uw dier. Neem hiervoor contact op met de ambassade van het land waar u doorheen reist en naar toe gaat.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus