Preventieve zorg

Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!

Er zijn zeer veel soorten reptielen die hobbymatig worden gehouden. Het houden van reptielen en amfibieën vraagt veel kennis over terrariumkunde. Vanwege die grote variatie is het niet te doen om bij elke diersoort uitgebreid stil te staan. Het is dus erg belangrijk om u goed te verdiepen in de eigenschappen en behoeften van de dieren die u verzorgt.

Verzorging

Slangen, schildpadden, hagedissen, al deze dieren hebben een eigen specifieke huisvesting, voeding en verzorging. Regelmatig ontstaan er bij reptielen allerlei problemen door verkeerde huisvesting, onvoldoende hygiëne en eenzijdige voeding.

Een terrarium opzetten en onderhouden kost tijd, energie, aandacht en geld. Het is belangrijk om goed te letten op luchtvochtigheid, temperatuur, bodembedekking, wel of geen bad, klim en schuilmogelijkheden.

Het uitgangspunt voor bijvoorbeeld een gezonde slang is een goed opgezet terrarium.

Baardagamen zijn relatief makkelijk houdbare dieren die ook goed tam te krijgen zijn. Andere hagedissensoorten daarentegen zijn zeer veeleisend. Groene leguanen zijn ook leuke huisdieren, maar zij hebben bijvoorbeeld wel een zeer groot terrarium nodig.

Waterschildpadden vragen aanzienlijke ruimte en veel verzorging. Ze hebben een groot verblijf nodig met een water- en een droog gedeelte. Het water moet regelmatig ververst worden en de temperatuur moet goed zijn.

Voeding

Een goede voeding is zeer belangrijk voor uw dier om zich gezond te ontwikkelen en te houden. Informeer daarom goed welke voeding voor uw dier het meest geschikt is.

De meeste reptielsoorten eten dierlijk voedsel, maar er zijn er ook die alleen plantaardige voeding nodig hebben.

Hagedissen, zoals baardagamen, die alleen krekeltjes gevoerd krijgen, wel of niet met een kalksupplement, krijgen toch een gebrek aan kalk, met gezondheidsproblemen ten gevolg. Zorg dus voor een goed gevarieerd dieet.

Groene leguanen eten hoofdzakelijk vegetarisch. Naast gevarieerd eten qua groenten en fruit is het toch verstandig om de voeding aan te vullen met af en toe wat kattenvoer.

Landschildpadden zijn vegetarisch, maar de verschillende soorten waterschildpadden hebben allemaal andere behoeften, de een is omnivoor en de ander carnivoor. Dat betekent dus dat de meeste schilpadden ook groenvoer nodig hebben. Het bekende gedroogde garnalen voer voor waterschildpadden wordt vaak verkocht als volledig voer. Het tegenovergestelde is echter waar, er zit bijna niets van voedingswaarden in! Ook voor deze dieren geldt, afhankelijk van de soort, gevarieerd eten qua groenten en fruit in combinatie met kattenvoer.

Alle dieren hebben water nodig, maar het is niet altijd simpel een drinkensbakje neerzetten. Sommige reptielen drinken alleen druppels van de planten. U dient dan elke dag te sproeien, zodat deze dieren toch hun vocht binnen krijgen.

Kortom, wilt u uw reptiel gezond houden, lees u van tevoren goed in en laat u goed adviseren.

Kijk voor informatie op licg.nl en download de LICG Huisdierenbijsluiter. Ga eens met iemand praten die ervaring heeft en neem contact op met een vereniging, zoals Lacerta.

Reis-/vakantieadvies

Als u met uw dier wilt reizen, de grens over, dan kan het zijn dat er specifieke eisen per diersoort zijn. Het kan zijn dat uw dier bijvoorbeeld gechipt moet zijn en een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring nodig heeft. Verder kan het zijn dat uw dier een CITES-soort is, u krijgt dan met de CITES-regels te maken en u heeft dan bepaalde documenten nodig. Ga altijd precies na wat de eisen precies zijn voor uw dier.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus