Ziektes en vaccinaties
Schapen, geiten en alpaca’s kunnen voor verschillende ziekten worden gevaccineerd. Hiermee willen we voorkomen dat de dieren ziek worden. Onder andere voor de volgende belangrijke dierziektes zijn vaccins beschikbaar:
- ‘Het bloed’ wordt veroorzaakt door een Clostridium infectie welke kan zorgen voor acute sterfte. Vaak zijn er geen voorafgaande symptomen waar te nemen. Het komt voornamelijk voor bij de beste lammeren vanaf een leeftijd van drie weken. Het kan ook bij oudere dieren voorkomen. Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte. Omdat er geen behandeling bestaat en ook vanwege het acute verloop adviseren wij om uw dieren te vaccineren. De lammeren kunnen gevaccineerd worden vanaf 2 weken leeftijd, na 4 tot 6 weken dient de enting herhaald te worden. Daarna is de jaarlijkse enting voldoende. Drachtige dieren kunnen eenmalig 8 tot 2 weken voor het aflammeren geënt worden (op voorwaarde dat ze de basisvaccinatie gehad hebben). Op deze manier zal de ooi/geit antistoffen doorgeven aan het lam via de biest en zo wordt het lam al vanaf de geboorte beschermd.
- Q-koorts. De vaccinatie is verplicht voor melkgeiten- en melkschapenhouders met meer dan 50 dieren. Ook bij instellingen met een publieke functie, zoals bijvoorbeeld een kinderboerderij, zorgboerderij, schaapskooi, etc., is het verplicht om te vaccineren. De dieren kunnen vanaf 3 maanden leeftijd gevaccineerd worden, deze vaccinatie dient herhaald te worden na 3 weken. Daarna is jaarlijkse herhaling voldoende.
- Rotkreupel. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie die ontsteking van de tussenklauwhuid geeft. Het voorkomen van rotkreupel is weer- en seizoensgebonden. Het zorgt voor kreupele dieren met een typisch stinkende geur en overmatige hoorngroei van de klauwen. Het is van belang de dieren regelmatig te bekappen in combinatie met ontsmetten. Het vaccin kan helpen bij de genezing en kan ingezet worden ter voorkoming van rotkreupel. Vanaf 3 maanden leeftijd kunnen de dieren gevaccineerd worden, de herhalingsenting moet na 6 weken gebeuren.
- Zomerlongontsteking is een aandoening die ook zeer acuut kan verlopen bij jonge lammeren met acute sterfte tot gevolg. Soms verloopt het minder acuut en zijn de symptomen van longontsteking te zien. Maar behandeling komt dan vaak alsnog te laat. Er kan gekozen worden voor een vaccin enkel tegen zomerlongontsteking. Een gecombineerd vaccin zowel tegen zomerlongontsteking als tegen ‘het bloed’ bestaat ook. Lammeren vanaf 3 weken leeftijd kunnen gevaccineerd worden met herhaling tussen de 4 en 6 weken na de eerste vaccinatie.
- ‘Zere bekjes’ is een aandoening die op alle leeftijd voor kan komen maar de grootste problemen doen zich voor bij de lammeren. Op plaatsen waar geen wol zit zoals de bek, klauwen en uier ontstaan zweren die open zullen gaan. Het wondvocht vormt dan wratachtige korsten. Tevens is het overdraagbaar naar de mens, bij de mens kunnen ook blaren ontstaan. Besmetting gebeurt door direct contact tussen de dieren en tussen de mens en de dieren. Het ziekteverloop duurt meestal 3 tot 4 weken. De behandeling van de lammeren met zere bekjes bestaat voornamelijk uit het voorkomen van een secundaire bacteriële infectie. Bijvoorbeeld door de besmette plekken met een antibioticahoudende spray te behandelen. Vaccinatie is ook mogelijk maar over de werking hiervan zijn de meningen verdeeld.
Naast deze bovengenoemde dierziektes zijn er nog meer dierziektes met bijbehorende vaccins daarvoor. Wanneer u daar vragen over heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus