Preventieve zorg

Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!

Verzorging

Dat de kat wat onafhankelijker is dan de hond betekent niet dat ze geen zorg en aandacht nodig hebben. Ook voor de kat zult u tijd vrij moeten maken.

Om uw kat gezond, blij en fit te houden moet u voor voldoende beweging en speeltijd zorgen. Houd hierbij rekening met de scherpe nagels en tanden. Verder is een goede vachtverzorging van belang om klitten en vervilting te voorkomen. Controleer uw kat regelmatig op onder andere vlooien, teken en wondjes.

Een gezonde kat is actief, heeft heldere ogen, schone oren, een schoon gebit, een mooie glanzende vacht, is niet te zwaar en heeft mooie stevige ontlasting.

Voeding

Een goede voeding helpt uw dier zich gezond te ontwikkelen en gezond te houden. Tevens draagt het bij aan een sterk immuunsysteem. Elk dier heeft zijn/haar eigen specifieke behoeftes. Wilt u advies over de juiste voeding voor uw dier dan bent u bij ons aan het juiste adres. Samen met u kunnen wij een passend voedingsplan opstellen.

Gezondheidscontroles

Wij adviseren om minstens eenmaal per jaar uw dier te laten controleren door de dierenarts. Dieren kunnen niet praten en ziektes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen. Deze jaarlijkse gezondheidscontrole wordt vaak gecombineerd met de jaarlijkse vaccinatie.

Vaccineren

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten bij uw huisdier te voorkomen. Elke kat behoort gevaccineerd te worden tegen twee potentieel fatale ziekten (nies- en kattenziekte). Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig om uw kat te beschermen.

Gaat uw kat mee naar het buitenland dan is de Rabiesvaccinatie verplicht.

Bescherming tegen wormen

Katten staan meestal continu bloot aan besmetting van wormenlarven in de omgeving. Een wormbesmetting kan vervelende gevolgen hebben voor uw dier en biedt een gezondheidsrisico voor de mens. Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven.

Wanneer u uw kat 4x per jaar ontwormt, dan blijft uw kat wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag. Indien uw kat een echte jager is, dan kan vaker ontwormen noodzakelijk zijn. Het beste is om uw kat te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligst. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw kat ook direct beschermd tegen vlooien).

Kom eens langs voor een goed ontwormingsadvies, wij helpen u graag.

Bescherming tegen teken

Tekenbeten zijn risicovol, omdat ze tijdens het zuigen van bloed ziekten kunnen overdragen, o.a. de ziekte van Lyme. Mocht u uw kat mee nemen naar het buitenland dan is het aan te raden uw kat goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.

Het is zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is mogelijk met een pipet in de nek.

Ondanks het feit dat een product tegen teken wordt gebruikt, adviseren wij om uw dier regelmatig te controleren op teken. Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Bescherming tegen vlooien

Zelfs het best verzorgde huisdier kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Ze kunnen bij uw kat jeuk, kale plekken, wondjes en bij jonge dieren ernstige bloedarmoede veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien lintwormeitjes overbrengen waardoor er een groter risico is op een worminfectie. Het is daarom erg belangrijk om uw dier te beschermen tegen vlooien, ook als deze geen vlooien heeft.

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor uw dier en u. Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals een tablet, een pipet of een band. Wij geven u graag informatie welk product het meest geschikt is voor uw kat.

Speelgoed

Speelgoed is zowel mentaal als fysiek belangrijk voor uw huisdier. Geeft uw huisdier verantwoord speelgoed van het juiste formaat en materiaal en wissel regelmatig van speeltje.

Krabpaal

Katten scherpen regelmatig hun nagels, een krabpaal is daarom een must.

Castratie/sterilisatie

Door uw dier te laten castreren/steriliseren kunnen bepaalde problemen worden voorkomen. Tijdens de castratie worden beide testikels verwijderd. Bij een sterilisatie van een teef of poes worden de eierstokken verwijderd (medisch gezien ook castratie genoemd). De baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze afwijkend is. Bij de voedster wordt de baarmoeder wel standaard mee verwijderd. Vanaf 6 maanden leeftijd kan uw dier deze operatie ondergaan.

De belangrijkste redenen om een poes te steriliseren zijn:

  • U wilt geen kittens
  • U wilt geen krolse kat
  • Uw kat heeft veel last van de schijnzwangerschap
  • Sterilisatie zorgt ervoor dat uw kat gezonder blijft!

Een niet-gesteriliseerde poes loopt (meer) risico op:

  • Baarmoederontsteking
  • Melkkliertumoren

De belangrijkste redenen om een kater te castreren is om ongewenste nestjes bij poezen te voorkomen en om ongewenste gedragspatronen, zoals sproeien in huis, te voorkomen.

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen van uw kat zorgt voor een gezond gebit, net als bij mensen. Sommige kattenrassen zijn erg gevoelig voor tandvleesontsteking. Poetsen helpt! Wen kittens dus vanaf jonge leeftijd aan tandenpoetsen en bouw dit langzaam op. Poets de tanden van uw kat elke dag. Gebruik voor het tandenpoetsen alleen middelen die geschikt zijn voor uw kat. Wij adviseren u graag over wat wel en wat niet kan.

Reis-/vakantieadvies

Als uw huisdier mee gaat op vakantie zijn er aanvullende maatregelen nodig, uw dier moet bijvoorbeeld gechipt zijn, in het bezit zijn van een EU-paspoort en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. Ook is bescherming tegen parasieten belangrijk. Lees hier meer over bij Op Reis.

Vug's Vrolijke Viervoeter-Plan

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn hebben wij voor u een voordeelplan ontwikkeld voor een zorgeloos huisdierenbezit. Het is een compleet jaarplan vol voordelige zorg. Zo ontvangt u voor uw maandelijks Plan-bijdrage onder andere voor een heel jaar ontworming, vlooien en teken producten, de jaarlijkse vaccinaties, kortingen en nog veel meer.

Interesse? Klik hier voor meer informatie!

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus