Preventieve zorg

Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!

Verzorging

Konijnen zijn fantastische huisdieren. Ze zijn actief, slim, gezellig en lekker zacht. Konijnen hebben specifieke behoeften wat voeding en verzorging betreft. Met zijn tweetjes zijn ze het gelukkigst en geef ze ook flink de ruimte, dit kan zowel binnen als buiten. Houd ook rekening met de vacht, nagels en tanden. Dankzij een goede verzorging kunnen ze wel ouder dan tien jaar worden

Een nadeel van het konijn is dat het een knager blijft, dus pas op met bijvoorbeeld elektrische bedrading in huis. Het zou niet het eerste konijn zijn dat kortsluiting in huis veroorzaakt.

Voeding

Een goede voeding is zeer belangrijk voor uw konijn om zich gezond te ontwikkelen en te houden. Geef je konijn altijd onbeperkt hooi. Vezels zijn namelijk zeer belangrijk voor een goede darmwerking. Een konijn mag maar maximaal 20 gram bikskorrels per kilogram lichaamsgewicht per dag. Bied elke dag 3 soorten groenvoer aan, maar niet te veel in 1 keer.

Gezondheidscontroles

Wij adviseren om minstens eenmaal per jaar uw dier te laten controleren door de dierenarts. Dieren kunnen niet praten en ziektes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen. Deze jaarlijkse gezondheidscontrole wordt vaak gecombineerd met de jaarlijkse vaccinatie.

Vaccineren

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten bij uw huisdier te voorkomen. Elke konijn behoort gevaccineerd te worden tegen drie potentieel fatale ziekten; Myxomatose, RHD1 (= VHS1) en sinds eind 2015 ook RHD2 (= VHS2). Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig om uw konijn te beschermen.

Bescherming tegen wormen

Ook konijnen kunnen wormen krijgen. Dit kan al vanaf de geboorte via de moeder en via andere konijnen. Een konijn dat buitenkomt loopt een extra risico op een worminfectie.

Ook kunnen konijnen coccidiose krijgen. Vooral jonge konijntjes zijn hier gevoelig voor.

Konijnen ontwormen we echter niet standaard. Indien uw konijn afwijkende ontlasting heeft (diarree, geen of kleinere keuteltjes, slijm, bloed, etc) dan is er een verdenking op een worminfectie of coccidiose. Aan de hand van microscopisch onderzoek van blinde darm keutels kan dan een diagnose gesteld worden en kan gestart worden met de behandeling.

Bescherming tegen vlooien, mijten, luizen en teken

arasieten zoals mijten, vlooien en luizen kunnen jeuk, haaruitval en schilvering geven bij het konijn. Naast jeuk kunnen vlooien ook ziektes overdragen zoals myxomatose. Het dus zaak om uw konijn vrij te houden. Van deze parasieten, Niet elk middel is voor het konijn geschikt, sommige middelen kunnen zelfs dodelijk zijn. Wij hebben producten die wel veilig zijn en informeren u graag.

Konijnen die buiten in een ren lopen kunnen ook teken krijgen. Ook teken kunnen ziekten overdragen. Er zijn helaas geen middelen om konijnen preventief tegen teken te behandelen. Honden- en kattenmiddelen tegen teken zijn voor het konijn allemaal zeer giftig. Het is dus van belang de teken zelf zo snel mogelijk te verwijderen. Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop.

Myiasis of madenziekte

Bij myiasis of madenziekte eten maden van de vleesvlieg zich door de huid van het konijn heen, wat snel dodelijk kan zijn. Om myiasis te voorkomen dient u goed op de hygiene van het hok en het konijn zelf te letten. Controleer iedere dag onder de staart van het konijn of er geen vieze haren zijn of ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag.

Wees vooral in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Zorg ervoor dat ze niet bij uw konijn kunnen komen. Wij hebben voor uw konijn ook enkele middelen die hierbij kunnen helpen.

Speelgoed

Speelgoed is zowel mentaal als fysiek belangrijk voor uw huisdier. Geeft uw huisdier verantwoord speelgoed van het juiste formaat en materiaal en wissel regelmatig van speeltje. Pas ook op dat konijnen niet klem kunnen komen te zitten

Knaagmateriaal

Ook goed knaagmateriaal is belangrijk. Geschikt zijn o.a. takken van de meeste fruitbomen, berk en bijvoorbeeld de populier. Er is ook knaaghout in speelgoedvorm te verkrijgen.

Het allerbelangrijkste knaagmateriaal blijft natuurlijk hooi.

Castratie/sterilisatie

Door uw dier te laten castreren/steriliseren kunnen bepaalde problemen worden voorkomen. Tijdens de castratie worden beide testikels verwijderd. Bij een sterilisatie van de voedster worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Het gemiddelde konijn kan rond de vier maanden leeftijd gecastreerd worden. Een voedster steriliseren we pas op haar vroegst vanaf de leeftijd van 6 maanden, dit in verband met het verkleinen van complicaties.

De belangrijkste redenen om een voedster te steriliseren zijn:

  • U wilt geen jongen
  • U wilt geen/minder agressie of dominantie
  • U wilt geen hormonale problemen
  • Sterilisatie zorgt ervoor dat uw konijn gezonder blijft!

Een niet-gesteriliseerde voedster loopt (meer) risico op:

  • Baarmoederontsteking
  • Baarmoedertumoren

De belangrijkste redenen om een ram te castreren is om ongewenste nestjes te voorkomen en om ongewenste gedragspatronen, zoals sproeien in huis en agressie, te voorkomen.

Het gebit

Een konijn eet normaal heel veel voedsel dat laag in energie maar hoog in ruwvezel is. De kiezen slijten af door het constant kauwen op het voer. De tanden en kiezen van konijnen groeien gedurende hun hele leven door om deze slijtage op te vangen. Goed ruw voer is dus van essentieel belang voor een gezond konijnengebit.

Ondanks goede voeding komen er helaas toch nog veel gebitsproblemen voor bij konijnen, zo kan een verkeerde stand tot olifantstanden leiden. Gelukkig kunnen wij uw konijn dan helpen.

Reis-/vakantieadvies

Als uw huisdier mee gaat op vakantie, de grens over, dan zijn er vaak aanvullende maatregelen nodig. Het kan zijn dat uw konijn bijvoorbeeld gechipt moet zijn en een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring nodig heeft. Ga altijd precies na wat de eisen precies zijn voor uw dier. Neem hiervoor contact op met de ambassade van het land waar u doorheen reist en naar toe gaat. Ook is het belangrijk om uw konijn te beschermen tegen parasieten.

Huisdierverzekeringen

Als u een huisdier heeft kunt u plotseling met onverwachte kosten te maken krijgen, bijvoorbeeld als uw dier een ongeluk krijgt of ernstig ziekt wordt. Een huisdierverzekering kan hierbij uitkomst bieden en de zorgen wegnemen. Ook konijnen kunnen verzekerd worden.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus