Voeding konijn
Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Een goede voeding zorgt voor een gezonde ontwikkeling en houdt uw dier gezond. Tevens draagt het bij aan een sterk immuunsysteem. Elk dier heeft zo zijn/haar eigen specifieke behoeftes. Jonge dieren hebben bijvoorbeeld een andere voersamenstelling nodig dan oudere dieren.
Konijnen zijn planteneters. Hun spijsvertering werkt zeer efficiënt en zijn gebouwd om vezelrijk voedsel te verteren. Om het maagdarmkanaal van het konijn gezond te houden is dus vezelrijk voedsel nodig. Verder stimuleert vezelrijk voedsel het knagen en kauwen, waardoor hun altijd doorgroeiende tanden kort blijven, met minder kans op gebitsafwijkingen.
In de natuur eten konijnen gras, onkruid, bladeren, scheuten, twijgjes, maar ook schors van struiken, bosjes en kleine bomen. Verder eten ze ook granen, wortels, fruit en groenten.
Hooi
Hooi is essentieel voor een goede gezondheid van het konijn. Het bevat alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Het is zeer vezelrijk, waardoor kans op haarballen en andere blokkades voorkomt. Het is goed voor allerlei functies in het lichaam. De vezels zorgen voor het afslijten van kiezen en het zorgt voor normale keutels. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt vers hooi.
Groenten en kruiden
Ook in gras en groenten zitten vezels, wen uw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Geef uw konijn zo'n drie verschillende groenten verdeeld over de dag, 1 soort groente per keer en niet te veel. Variatie is van belang voor de nodige voedingsstoffen. Maak een selectie van zowel bladgroenten als knolgroenten en geef verschillende kleuren van groenten. Groenten van te voren wel wassen en bij zachtere ontlasting of diarree stoppen met het geven van groenten.
Niet elke groente is geschikt, van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan uw konijn erg ziek worden. Geef uw konijn ook geen bonen of aardappelen.
Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoi, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardenbloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie of takje selderie.
Pellets/brokjes
Een groot voordeel van pellets/brokjes tegenover gemengd konijnenvoer is dat het konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding, omdat het konijn er niet de lekkerste dingen uit kan pikken. Bovendien vermoedt men dat gemengd konijnenvoer kan leiden tot gebitsproblemen.
Een konijn mag maar maximaal 20 gram bikskorrels per kilogram lichaamsgewicht per dag. Brokjes behoren vers te zijn en moeten ook veel vezels bevatten (>18%). Koop niet meer brokjes in dan voor maximaal 2 maanden, anders verminderd de kwaliteit. Naarmate het konijn ouder wordt, kan de hoeveelheid brokjes omlaag gebracht worden. Hooi moet altijd 24 uur per dag beschikbaar zijn.
Ons advies is Supreme Science Selective. Dit is een compleet dieet met een hoog vezelgehalte (19%) en zeer geschikt voor konijnen. Het kan gebruikt worden bij selectief etende konijnen, te zware konijnen, bij stress, bij plakpoep en bij gebitsproblemen.
Fruit en andere extraatjes
Fruit en droog brood zijn weliswaar lekker, maar dikmakers. Daarnaast bevatten ze veel suikers die niet goed door het maag- darmkanaal verwerkt kunnen worden. Houdt dit dus zeer beperkt
U kunt uw konijn af en toe verwennen met een stukje fruit als appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigenlijk alles wat hij lust, met schil en al. Wel eerst goed wassen.
Water
Zorg elke dag voor onbeperkt vers water, ook als het konijn een drinkfles heeft.
Knaagmateriaal
Ook goed knaagmateriaal is belangrijk. Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geschikt zijn o.a. takken van de meeste wilgen, fruitbomen, berk en bijvoorbeeld de populier. Er is ook knaaghout in speelgoedvorm te verkrijgen.
Het allerbelangrijkste knaagmateriaal blijft natuurlijk hooi.
De keutels van het konijn
Het konijn produceert twee soorten ontlasting. De dagkeutels, harde ronde keuteltjes die terug te vinden zijn in het hok, en de nachtkeutels (de zogenaamde blindedarmkeutels), dit zijn zachte, plakkerige keutels die normaal gesproken worden opgegeten door het konijn (coprofagie). In deze nachtkeutels zitten nog onmisbare voedingsstoffen. Doordat het konijn deze zachte keutels opeet, worden die voedingsstoffen toch gebruikt.
Indien u deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug vindt in het hok, dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt of ziek is.
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus