Het veulen

Waar moet je zoal aan denken om je veulentje gezond te houden? En welke verplichtingen heb je?

Ontwormen: Voor veulens geldt een aangepast ontworming schema (zie onderaan dit artikel). Dit is belangrijk voor ieder veulen omdat veulens erg ziek kunnen worden van wormen. Symptomen die kunnen wijzen op een worm probleem zijn o.a. een dorre vacht, een dik buikje maar wel de ribben te zien, achterstand in de groei, slechte mest, koliek, futloos, hoesten, etc.

Vaccineren: dit gebeurt op 6 maanden leeftijd. Vanaf de geboorte heeft het veulentje antistoffen uit de moedermelk opgenomen. Wanneer ze 6 maanden oud zijn, zijn deze antistoffen al voor een deel verbruikt, maar is het veulen gelukkig oud genoeg om een vaccinatie goed te ontvangen en zelf antistoffen op te bouwen. Het gaat hierbij om tetanus en influenza. Meer informatie hierover vindt u op onze website onder ‘Management en Preventie’.

Chippen & paspoort: Alle paard-achtigen moeten volgens de wet tussen 6 weken en 6 maanden oud gechipt worden en daarbij een paspoort aanvragen. Het chippen en het invullen van de paspoort aanvraag kan door onze paardenarts gedaan worden. Het aanvraagformulier kunt u vinden op de website van de KFPS (Koninklijk Friesch Paarden Stamboek) - "Aanvraag paardenpaspoort niet-friese paarden".

Registratie: Na het chippen moeten veulens óók verplicht geregistreerd worden bij het RVO!

De voeten: Verder is het belangrijk om de stand van de hoeven in de gaten te houden en op tijd een beetje bij te vijlen. Laat het veulen op die manier ook gelijk aan de hoefsmid wennen.

Voeding: Vanaf 2 weken leeftijd begint het veulen naast melk ook voorzichtig andere dingen te proberen, zoals de brokjes van de merrie of wat gras. Melk is dan nog steeds de voornaamste voedingsbron, maar zo kan het maag-darm kanaal langzaam wennen aan andere voedselbronnen. Veulens eten ook de mest van de merrie. Dit is normaal en ze doen dit om de darmflora in de dikke darm aan te vullen. In de eerste paar levensmaanden leert het veulen steeds meer gras, ruwvoer en brokken met de merrie mee te eten. Dit is belangrijk voor de darm, en zodat het veulen ten tijde van het afspenen gewend is aan het rantsoen.

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus