Vaccinatie - schema's en waarom
Tetanus
Tetanus is een dodelijke ziekte die een paard ook thuis via een wondje op kan lopen. De tetanus bacterie (Clostridium tetani) zit in de grond en de omgeving van het paard. Heeft uw paard een wondje, dan dringt de bacterie door de gebroken huid het lichaam in. Het maakt niet uit hoe klein het wondje is, wat betekend dat kleine wondjes die door een lange vacht niet opgemerkt worden ook een risico vormen. Ook mok kan tot tetanus leiden. Tetanus kan niet goed behandeld worden, waardoor de meeste dieren akelig komen te sterven. Vaccinatie is effectief en simpel, en kan tegelijkertijd gedaan worden met de influenza vaccinatie.
Influenza en rhino
Ziektes zoals influenza en rhino (EHV) kunnen ook via kleding of handen van paard tot paard overgedragen worden, wat betekend dat het zowel uit maakt of uw paard contact met andere paarden maakt, als ook dat de stal bezoekers contact met andere paarden maken.
Influenza kan onder gunstige omstandigheden zelfs enkele kilometers door de lucht gedragen worden en zo paarden op verschillende stallen besmetten.
Influenza uitbraken komen nog steeds voor en ongevaccineerde paarden worden er duidelijk ziek van terwijl goed gevaccineerde paarden beschermd zijn. Het meest effectieve schema is dat van de FEI, met vaccinatie elk half jaar.
Rhino (EHV) vaccinatie bij paarden is met name effectief wanneer alle paarden in dezelfde groep gevaccineerd worden. Dat wilt zeggen: één paard uit een groep vaccineren is verspilde moeite. We zien steeds vaker dat de rhino vaccinatie verplicht is op bepaalde stallen, zodat de hele groep als geheel elkaar beschermd.
Het vaccin zorgt er voor dat het virus zich niet goed kan vermeerderen en daardoor sneller door het lichaam geklaard wordt en het minder makkelijk verspreidt wordt. Door alle paarden op een stal of in een aparte groep te vaccineren, in combinatie met hygiëne maatregelen, kan het risico op rhino zeker omlaag gebracht worden.
Met name op stallen met drachtige merries en/of sportpaarden en/of opfok is dit belangrijk te overwegen. Drachtige merries kunnen door rhino komen te aborteren.
Sportpaarden kunnen uit de running raken, maar komen ook vaker in contact met andere paarden waardoor zij het virus op een stal binnen kunnen slepen.
Jonge paarden in de opfok zijn net als jonge kinderen op de basis school die van alles met zich meebrengen, een besmettingsrisico voor andere paarden.
Kortom: heeft u drachtige merries, een gemengd bedrijf of een pensionstal? Overleg dan met een van onze paardenartsen wat de beste management maatregelen zijn om het besmettingsrisico te verlagen.
Heeft u één of meerdere drachtige merries, dan kunt u met onze paardenartsen overleggen hoe u het risico voor uw drachtige merrie(s) laag kunt houden.
NB: is jouw paard gevaccineerd, dan betekent dat dus niet dat er geen risico meer zit in contact met vreemde of ongevaccineerde paarden.
West Nijl Virus
Het West Nijl virus wordt via mugjes overgedragen, waardoor het overal zou kunnen voorkomen. Verspreiding is hierdoor onvoorspelbaar en lastig te beïnvloeden. In 2020 is het West Nijl virus ook in Nederland vastgesteld.
Voor West Nijl geldt niet dat een hele stal gevaccineerd hoeft te zijn voor betere werkzaamheid. Elk gevaccineerd paard heeft hier individueel profijt van.
Download hier bovenstaande informatie in pdf
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus