Wonden
Een paard kan zich natuurlijk op allerlei manieren bezeren. Zorg dus altijd voor een veilige ruimte zonder scherpe randjes, spijkers, kuilen, loze paaltjes, onveilige hekken, los staande bezems of mestvorken, etc. Ook bij het introduceren van een nieuw paard in de kudde zijn bepaalde methoden die het risico op problemen verminderen, (zie uitleg onderaan deze tekst).
Heeft jouw paard een wond opgelopen?
- Indien de huid nog intact is kunnen de meeste schaafwonden of partiële-sneetjes goed genezen. Maak het schoon, verzorg het met wat honingzalf en hou het proces in de gaten. Twijfel je toch, geef ons dan een belletje voor overleg of een bezoek.
- Heeft een paard klem gezeten met een been o.i.d. dan kan het zijn dat de huid nog intact is of alleen oppervlakkig beschadigd, maar tóch kunnen de beknelde structuren van binnen ook beschadigd zijn geraakt. Soms komt de ware schade pas na 10 dagen tot uiting. Bij een echte beknelling komen wij daarom graag langs om het paard te controleren op kreupelheid, om mogelijke risico’s te inventariseren, om mogelijke schade te behandelen en om het verloop in de gaten te houden.
- Is de huid echt open geraakt, dan adviseren wij u om ons te bellen. Ook bij kleine (steek)gaatjes welke onschuldig kunnen lijken. Deze kunnen lelijk diep naar binnen zijn gegaan en vitale structuren geraakt hebben, en moeten dus onderzocht worden. Vooral bij wonden op de benen moet opgelet worden dat de gewrichten, pezen, schedes en bandjes niet geraakt zijn. Probeer de wond met rust te laten tot de dierenarts er is, want alle zalfjes / sprays / etc. kunnen het wondonderzoek en therapie negatief beïnvloeden.
- Indien het paard ernstig bloedt (de druppels zijn niet te tellen, of het stroomt), gebruik dan een schone theedoek of handdoek om druk op de bloeding uit te oefenen tot de dierenarts er is. Heeft u een EHBO-kit? Dan kunt u een tijdelijk drukverband over de bloeding heen leggen.
Heeft u géén EHBO kit op stal liggen?
Neem dan contact met ons op om te overleggen wat er het beste in een EHBO kit kan zitten. Ook kunnen wij langs komen om het gebruik van een EHBO kit uit te leggen of om u of stalgenoten te leren verbanden aan te leggen bij het paard. Bent u geïnteresseerd in een EHBO cursus bij u op stal met onderwerpen zoals wonden, koliek, hoefbevangenheid, kreupelheid, etc. dan kunt u deze makkelijk bij ons inplannen.
* Een nieuw paard in een kudde introduceren *
Wanneer er een nieuw paard op stal is adviseren wij in eerste instantie een isolatie periode van minimaal 2 weken.
‘Isolatie’ betekent dat het paard…
- apart staat
- geen neus-aan-neus contact met andere paarden kan hebben
- het liefst gedurende deze hele periode minimaal 5 meter afstand tot de andere paarden
- wie het nieuwe paard bezoekt komt niet meer langs de andere paarden
- spullen zoals borstels, dekens, dekjes, tuig, halster, etc. worden niet voor andere paarden gebruikt
- etc.
Deze aanpassingen zorgen er voor dat indien het paard tóch droes, rhino, wormen, etc. heeft dat dit niet naar de andere paarden verspreidt kan worden.
Wanneer een paard dan wél in de groep geïntroduceerd mag worden kun je dit het beste doen door het paard eerst een week met één van de paarden uit die groep samen te zetten (of ten minste tot er een fijne omgang bestaat tussen deze twee paarden).
Zo kan het nieuwe paard eerst een ‘vriendje’ maken, zodat wanneer het nieuwe paard in de kudde gaat, hij/zij al steun aan dit vriendje kan ondervinden. Het is dan ook handig om een ‘vriendje’ te kiezen dat niet helemaal onderaan de rangorde staat, of juist erg dominant is.
Is de kudde groter dan 3 paarden, dan kunnen het nieuwe paard en zijn/haar ‘vriendje’ ook eerst enkele dagen met de helft van de kudde samen gezet worden, voordat de gehele kudde samen gezet wordt.
Blijf er tijdens deze introductie momenten altijd bij en laat de halsters aan zodat er eventueel makkelijk een paard uit gepakt kan worden. Hou de paarden de eerste dagen steeds goed in de gaten en controleer ze op bulten of wondjes.
Worden de paarden in de paddock samen gevoerd? Zorg er dan voor dat er voldoende voer plaatsen beschikbaar zijn zodat het nieuwe paard niet naast de pot piest en zodat er geen onderlinge ruzies ontstaan. Bekijk het gedrag tijdens het eten om er achter te komen of alle paarden in rust aan eten toe kunnen komen.
Download hier bovenstaande informatie in pdf
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus