Preventieve zorg

Mede dankzij betere voeding en verzorging worden onze huisdieren steeds ouder. Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekte. Wij helpen u graag uw huisdier gezond te houden, zodat u zo lang mogelijk van uw huisdier kunt genieten!

Verzorging

Honden hebben veel behoefte aan zorg en aandacht om ze gezond, blij en fit te houden. Het zijn sociale dieren en hechten zich heel erg aan hun baasjes. U zult dus tijd voor ze vrij moeten maken om ze voldoende beweging en speeltijd te geven.

Om ze in topconditie te houden adviseren wij om met uw hond minimaal 3 wandelingen per dag te maken. Geef uw hond ook dagelijks speeltijd samen met u.

Verder is een goede vachtverzorging van belang en eventueel nagels knippen. Veel honden kunt u zelf verzorgen. Doe dit minimaal 1x per week. Voor sommige vachten, zoals bij langharige rassen, is het beter om u te laten adviseren door een goede trimster/trimmer.

Voeding

Een goede voeding helpt uw dier zich gezond te ontwikkelen en gezond te houden. Tevens draagt het bij aan een sterk immuunsysteem. Elk dier heeft zijn/haar eigen specifieke behoeftes. Wilt u advies over de juiste voeding voor uw dier dan bent u bij ons aan het juiste adres. Samen met u kunnen wij een passend voedingsplan opstellen.

Gezondheidscontroles

Wij adviseren om minstens eenmaal per jaar uw dier te laten controleren door de dierenarts. Dieren kunnen niet praten en ziektes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Door regelmatige controles kunnen wij ziekten in een vroeg stadium ontdekken en tijdig ingrijpen. Deze jaarlijkse gezondheidscontrole wordt vaak gecombineerd met de jaarlijkse vaccinatie.

Vaccineren

Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke ziekten bij uw huisdier te voorkomen. Elke hond behoort gevaccineerd te worden tegen een aantal potentieel fatale ziekten (Parvo, Ziekte van Weil, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte). Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig om uw hond te beschermen.

Gaat uw hond mee naar het buitenland dan is de Rabiesvaccinatie verplicht. Gaat uw hond naar een pension, mee met de hondenuitlaatservice of op cursus, dan is het verstandig tegen kennelhoest te vaccineren.

Bescherming tegen wormen

Honden staan continu bloot aan besmetting van wormenlarven in de omgeving. Een wormbesmetting kan vervelende gevolgen hebben voor uw dier en biedt een gezondheidsrisico voor de mens. Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven.

Wanneer u uw hond 4x per jaar ontwormt, dan blijft uw hond wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag. Het beste is om uw hond te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligst. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw hond ook direct beschermd tegen vlooien).

Kom eens langs voor een goed ontwormingsadvies, wij helpen u graag.

Bescherming tegen teken

Tekenbeten zijn risicovol, omdat ze tijdens het zuigen van bloed ziekten kunnen overdragen, o.a. de ziekte van Lyme. Vooral indien u de hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.

Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is mogelijk met een anti-tekenband, een spray of een pipet in de nek. Wij kunnen u hierover informeren wat het beste is voor uw hond.

Ondanks het feit dat een product tegen teken wordt gebruikt, adviseren wij om uw dier regelmatig te controleren op teken. Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Bescherming tegen vlooien

Zelfs het best verzorgde huisdier kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Ze kunnen bij uw huisdier jeuk, kale plekken, huidlaesies en bij jonge dieren ernstige bloedarmoede veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien lintwormeitjes overbrengen waardoor er een groter risico is op een worminfectie. Het is daarom erg belangrijk om uw dier te beschermen tegen vlooien, ook als deze geen vlooien heeft.

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor uw dier en u. Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals een tablet, een pipet of een band. Wij geven u graag informatie welk product het meest geschikt is voor uw dier.

Speelgoed

Speelgoed is zowel mentaal als fysiek belangrijk voor uw huisdier. Geeft uw huisdier verantwoord speelgoed van het juiste formaat en materiaal en wissel regelmatig van speeltje.

Castratie/sterilisatie

Door uw dier te laten castreren/steriliseren kunnen bepaalde problemen worden voorkomen. Tijdens de castratie worden beide testikels verwijderd. Bij een sterilisatie van een teef worden de eierstokken verwijderd (medisch gezien ook castratie genoemd). De baarmoeder wordt alleen verwijderd indien deze afwijkend is. Bij de voedster wordt de baarmoeder wel standaard mee verwijderd. Vanaf 6 maanden leeftijd kan uw dier deze operatie ondergaan.

De belangrijkste redenen om een teef te steriliseren zijn:

  • U wilt geen pups
  • U wilt geen loopse hond
  • Uw hond heeft veel last van de schijnzwangerschap
  • Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!

Een niet-gesteriliseerde teef loopt (meer) risico op:

  • Baarmoederontsteking
  • Melkkliertumoren
  • Suikerziekte

De belangrijkste redenen om een reu te castreren is om ervoor te zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen van uw hond zorgt voor een gezond gebit, net als bij mensen. Wen puppy’s vanaf jonge leeftijd aan tandenpoetsen en bouw dit langzaam op. Poets de tanden van uw hond elke dag. Gebruik voor het tandenpoetsen alleen middelen die geschikt zijn voor uw hond. Wij adviseren u graag over wat wel en wat niet kan.

Reis-/vakantieadvies

Als uw huisdier mee gaat op vakantie zijn er aanvullende maatregelen nodig, uw dier moet bijvoorbeeld gechipt zijn, in het bezit zijn van een EU-paspoort en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. Ook is bescherming tegen parasieten belangrijk. Lees hier meer over vakantie met uw huisdier.

Vug's Vrolijke Viervoeter-Plan

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn hebben wij voor u een voordeelplan ontwikkeld voor een zorgeloos huisdierenbezit. Het is een compleet jaarplan vol voordelige zorg. Zo ontvangt u voor uw maandelijks Plan-bijdrage onder andere voor een heel jaar ontworming, vlooien en teken producten, de jaarlijkse vaccinaties, kortingen en nog veel meer.

Interesse? Klik hier voor meer informatie!

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus