Droes

De meeste mensen kennen droes als een vervelende infectie waarbij het paard abcessen krijgt in de keel die op den duur open moeten breken, waarbij het paard ziek is, koorts heeft, neusuitvloeiing heeft en niet graag eet.

Wat is droes?

Droes is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door Streptococcus equi subspecies equi. Deze bacterie wordt van paard op paard overgedragen, via direct contact of via de omgeving (drinkbak, gras/grond, de muren, borstels, handen, kleding, etc). De bacterie komt de luchtwegen en/of mond binnen en dringt door slijmvliezen heen, naar de lymfeknopen toe. Daar vermenigvuldigen zij zich, waarbij er abcessen kunnen ontstaan die erg pijnlijk zijn. Dit gebeurt echter niet altijd.

Droes komt regelmatig voor, ook in deze regio: in de eerste helft van 2021 zijn wij al op de hoogte gebracht van 12 gevallen van droes in Gelderland alleen. Ook zelf hebben wij gemiddeld elke 2-3 maanden een geval van droes in de praktijk opgespoord. Wij ervaren dat in meer dan 50% van de gevallen de eigenaar zelf niet had verwacht dat hun paard droes heeft of zou kunnen hebben. Dit komt omdat droes zich lang niet altijd typisch presenteert:

Zie onderstaande tabel over de symptomen bij droes. Heeft uw paard één of meerdere van deze symptomen, overleg dan met onze dierenarts of het nodig is om uw paard op droes te testen.

Jammer genoeg kunnen er bij droes in enkele gevallen ook complicaties ontstaan, zoals:

  • longontsteking
  • verslagen droes: de bacterie verspreidt zich via de lymfebanen of het bloed en veroorzaakt abcessen in het hele lichaam
  • ‘morbus maculosis’ of ‘purpura haemorrhagica’: een soort allergische reactie op de bacterie, die het paard ernstig ziek maken

Een paard kan aan droes komen te sterven, wat deze ziekte toch een serieuze zaak maakt.

Droes heeft ook een impact op de omgeving: het erf moet een periode “op slot” waardoor iedereen op het erf erdoor getroffen wordt; zieke paarden hebben weken nodig om te revalideren; er worden nodige ziektekosten gemaakt waar niemand op zit te wachten.

Droes is erg besmettelijk. Het verspreidt zich dus ook makkelijk via mensen of spullen, waardoor het nemen van maatregelen erg belangrijk is. Een goede samenwerking tussen eigenaar, dierenarts, stalhouder en erfgasten is hierbij erg belangrijk! Meer weten over therapie / aanpak? Vraag naar onze informatiebrief – droes protocol (deze kunnen wij u toe mailen).

De valkuil

Zijn de paarden weer beter dan is iedereen natuurlijk blij! Echter, één van de redenen dat droes regelmatig voorkomt is dat ongeveer 1 op de 10 paarden die droes heeft gehad de bacterie bij zich blijft dragen. De bacterie gaat dan doorgaans in de luchtzakken zitten, wat van buitenaf niet te zien is. Deze paarden worden “dragers” genoemd, en blijven een besmettingsbron voor hun omgeving. Een drager kun je dus niet zomaar herkennen, hier is diagnostiek voor nodig.

Wanneer droes door een kudde of stal is gegaan maken de meeste paarden afweerstoffen aan, maar ongeveer een kwart van de paarden blijft gevoelig voor droes en kan het dus wéér krijgen. Ook blijft 10% van de paarden dus drager van de bacterie. Met andere woorden, in deze groep:

  • Kunnen de paarden die gevoelig zijn gebleven opnieuw droes ontwikkelen
  • Kunnen nieuwe paarden nog droes krijgen van een overgebleven drager
  • Kan een drager later opnieuw paarden infecteren. Dit gebeurt vaak wanneer het drager paard een vorm van stress of weerstand-onderdrukking ondergaat. Zo kan dit bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer het paard naar een nieuwe stal gaat, of naar de dekhengst gaat, of naar een trainingsstal gaat, of verkocht wordt, etc.

Zo blijft droes maandelijks ergens in het land de kop opsteken.

Diagnostiek

Er zijn verschillende opties voor diagnostiek, zoals een neus-swab, een neus-spoeling, een bloed test of endoscopie. Welke van deze opties het beste is voor uw paard op dat moment hangt van de situatie af. Gelukkig is de meeste diagnostiek gewoon bij u op stal uit te voeren.

Meer weten over diagnostiek? Vraag naar onze informatiebrief – droes protocol (deze kunnen wij u toe mailen).

Therapie

De therapie bij droes is dus tweedelig: het zieke paard moet behandeld worden én er moet een erf-plan ingesteld worden. Indien er droes bij u op stal geconstateerd wordt zal de behandelend dierenarts dus zowel het paard behandelen als de hele stal een richtlijn geven.

Bij droes wordt niet zomaar altijd antibiotica gebruikt, omdat dit in klinische gevallen juist genezing kan uitstellen en risico kan geven op complicaties. Heeft u hier vragen over dan kunt u deze met ons bespreken.

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus