Oogproblemen

Regelmatig voorkomende oogproblemen

Bij paarden kunnen heel verschillende oogproblemen voorkomen, waarvan we enkele zullen toelichten:

  • Conjunctivitis (oog slijmvlies ontsteking)
  • Hoornvlies beschadiging
  • Oogbol ontsteking (uveitis)

Conjunctivitis wordt in de zomer vaak door (te veel) vliegen veroorzaakt. Uiteraard kunnen ook andere omstandigheden leiden tot geïrriteerde of ontstoken slijmvliezen.

Symptomen: rode oogslijmvliezen, gezwollen oogleden welke het oog wat dicht kunnen drukken, jeuk, oog uitvloeiing (tranen), etc.

Hoornvlies beschadigingen kunnen altijd ontstaan wanneer een paard bijvoorbeeld plots ergens tegenaan stoot of een stukje vuil in het oog krijgt. Het hoornvlies is een delicate structuur en hoort doorzichtig, glanzend en rond te zijn. Wanneer er een beschadiging ontstaat is dit niet altijd met ons blote oog te zien. Om het te herkennen wordt dus gebruik gemaakt van een bepaalde kleurstof die zich (tijdelijk) aan de beschadiging hecht zodat deze zichtbaar wordt.

Symptomen kunnen variëren. Het kan vaak erg op conjunctivitis lijken. Toch is de behandeling beduidend anders! Laat dus altijd je dierenarts het oog van je paard controleren.

Mogelijke symptomen: gezwollen oogleden welke het oog wat dicht kunnen drukken, jeuk, oog uitvloeiing (tranen), oog dichtknijpen, een waas over (een stukje van) het oog, etc.

Wordt een hoornvlies beschadiging niet op tijd behandeld, dan kan de beschadiging erger worden, of kan er een ulcus ontstaan, wat in ongunstige gevallen tot perforatie van het hoornvlies kan leiden. Laat dus op tijd de juiste behandeling inzetten.

Uveitis is de medische term voor oogbol ontsteking. Het kan een deel van het oog beslaan (alleen het voorste segment, of juist het deel achter de iris) of de hele oogbol. Wanneer een paard een eenmalige oogbol ontsteking heeft wordt dit ‘primaire uveitis’ genoemd. Echter, wanneer meerdere episoden ontstaan wordt dit ‘equine recurrent uveitis’ (ERU) genoemd.

Dit is een belangrijk verschil omdat ERU de grootste oorzaak van blindheid bij paarden is.

Symptomen: De uveitis veroorzaakt pijn, wat vaak gekenmerkt wordt door een verkleinde pupil. Dit kan echter erg subtiel zijn. Verder zijn er een aantal symptomen die op conjunctivitis en/of hoornvlies beschadiging lijken, zoals rode oogslijmvliezen, gezwollen oogleden welke het oog wat dicht kunnen drukken, oog uitvloeiing (tranen), oog dichtknijpen, een waas over het oog etc. Andere mogelijke symptomen: kleine vlokken in de oogbol, misvorming of verkleuring van de iris/pupil, gekrompen druiventrosjes (de zwarte bolletjes die bovenaan de pupil hangen), lens cataract, de oogbol kan op den duur gaan krimpen, verminderde pupil licht reflex, etc. Een deel van deze symptomen zijn moeilijk te herkennen door een niet-dierenarts. Uveitis kan leiden tot het loslaten van de retina, waardoor het paard blind kan worden. Meestal gebeurt dit pas na enkele episodes, maar kan in sommige gevallen ook bij eenmalige uveitis voorkomen.

De therapie verschilt weer van de therapie bij conjunctivitis of hoornvlies beschadiging. Het is erg belangrijk om op tijd de juiste therapie in te stellen, om schade aan het oog te voorkomen.

Wanneer er iets met het oog mis is, is het erg belangrijk tijdig te onderzoeken wat er aan de hand is om het adequaat te behandelen. Er zijn vele oogzalfjes die allemaal een andere werking hebben, met belangrijke onderlinge verschillen. Het is dus belangrijk om niet zomaar iets te gaan smeren wat iemand nog in de kast had liggen. Sommige zalfjes kunnen oogproblemen waar zij niet voor bedoeld zijn juist erger maken. Dat zou erg sonde zijn!

Met andere woorden: heeft uw paard last van het oog, neem dan contact met ons op. Onze dierenartsen kunnen het oog netjes onderzoeken en een passende oplossing aanbieden.

Afbeelding 1: Enkele voorbeelden van hoornvlies beschadigingen, waarbij de groene kleurstof de beschadiging aan kleurt. Het paard rechts heeft duidelijk meer gezwollen oogleden dan het paard links.

Afbeelding 2 (links): Deze appaloosa werd nieuw bij onze praktijk aangeboden met terugkerende conjunctivitis. Na onderzoek bleek het paard terugkerende uveitis te hebben (ERU) i.p.v. conjunctivitis. Doordat het probleem zich al jaren had voorgedaan was het paard al grotendeels blind en was de oogbol al duidelijk gekrompen.

Afbeelding 3: een onregelmatige iris en staar, door terugkerende uveitis (ERU).

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus