Aankoopkeuring paard
Aankoopkeuring met of zonder röntgenfoto's
De aankoop van een paard kan vaak best spannend zijn. Het gaat immers om een levend dier dat vaak al in gebruik is geweest en van alles heeft meegemaakt. Daarom adviseren wij u om hiervoor een aankoopkeuring te laten doen. Tijdens een aankoopkeuring wordt het paard op een aantal vastgestelde punten gecontroleerd om een inschatting te maken van de gezondheidsrisico's voor de toekomst, en of het paard geschikt is voor u en het doel dat u voor ogen heeft.
Er bestaan twee onderdelen tijdens een keuring: de klinische keuring en de röntgenologische keuring. Men kan er voor kiezen een paard alleen klinisch te laten keuren of ook röntgenologisch. Om een paard te verzekeren wordt vaak verplicht gesteld een paard zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren. Neem voor vragen hierover contact op met desbetreffende verzekeraar. Is het opnemen in de verzekering voor u een eis, dan kan het handig zijn om ook met de verkoper af te spreken dat de koop doorgaat op voorwaarde dat de keuring positief is én de verzekering het paard aanneemt.
Voor de klinische keuring zijn de volgende dingen nodig:
- een recht stuk egale verharde ondergrond: (tegels of asfalt) van minimaal 15 meter.
- een zachte volte: voor stap, draf en galop, bijvoorbeeld in een rijbak of longeer cirkel.
- een harde volte: voldoende ruimte voor een draf op egale ondergrond van steen of asfalt.
Tijdens een röntgenologische keuring worden er röntgenfoto's gemaakt van alle benen, waarbij de nadruk o.a. ligt op plekken waar OC(D) en artrose voorkomt. Artrose en OC(D) kunnen namelijk tot kreupelheid leiden. Ook de straalbeentjes en de sesam beenderen worden beoordeeld. Bij een standaard röntgenologische keuring worden er door ons 22 foto’s gemaakt. Indien gewenst kunnen er ook extra opnamen gemaakt worden.
De röntgenologische keuring kan bij u op stal uitgevoerd worden, mits er een droge plek is met stroom, begrensd met stenen muren en voldoende ruimte rondom het paard waar we met de röntgenbuis kunnen werken.
Aan de röntgen-werkplek zijn immers wettelijke eisen gesteld, om de veiligheid voor iedereen in de directe omgeving te waarborgen. Twijfelt u of u een gepaste ruimte heeft? Neem dan even contact met ons op voor overleg.
Om mooie röntgenfoto's te verkrijgen en het risico op bewogen foto’s te minimaliseren wordt het paard in veel gevallen iets gesedeerd (staande iets suf gemaakt), afhankelijk van hoe het paard zich voordoet.
Alle bevindingen tijdens de klinische keuring worden mondeling en schriftelijk gerapporteerd. De foto’s kunnen naar u opgestuurd worden of op USB worden gezet. Bij een röntgenologische keuring kan het twee werkdagen duren voordat u het officiële rapport in handen krijgt. Hou daar in de afspraak met de verkoper dus rekening mee.
Een keuring eindigt niet in een “goed gekeurd” / “afgekeurd”. De dierenarts beoordeelt tijdens de keuring zo goed mogelijk of het paard op dat moment fit genoeg is voor het gebruiksdoel van de koper.
De toekomst daadwerkelijk voorspellen is niet mogelijk, al helemaal niet met levende dieren. Wel bespreken we de bevindingen en daaruit mogelijke risico’s voor de koop. Dit resulteert in een ‘normaal risico’ of een ‘verhoogd risico’ voor het beoogde gebruiksdoel. De koper kiest uiteraard zelf of hij/zij het paard koopt.
Tips:
- Vraag bij onze praktijk om een verkopersverklaring . Een verkoper heeft immers een actieve meldingsplicht van zaken die relevant kunnen zijn voor de koper, maar de koper heeft ook een plicht actief te zijn in het vragen en zoeken naar relevante informatie (onderzoek plicht). Soms kan een proefperiode uitkomst bieden. Maak hier dan goede afspraken over en leg deze vast.
- Een paard dat niet goed op de voeten staat kan ten gevolge hiervan slecht uit de verf komen tijdens een keuring. Zorg er voor dat de voeten nog enkele weken voor de keuring bekapt of beslagen zijn.
Download hier bovenstaande informatie in pdf.
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus