Algehele gezondheidscontrole en advies

Een algehele gezondheidscontrole, wat houdt dat in?

De volgende punten komen aan bod, en er is ruimte om op specifieke wensen in te gaan.

  • wij zullen allereerst met u bespreken hoe u zelf vindt dat het gaat met uw paard, wat moeilijke punten zijn en of er klachten zijn
  • we zullen uw paard klinisch onderzoeken, inclusief onderzoek van hart en longen
  • we bekijken indien gewenst het gebit, mits het paard dit toelaat
  • we bekijken het paard in beweging
  • we nemen een mestmonster mee voor wormonderzoek (graag mest klaarleggen)
  • indien gewenst kunnen wij verschillende soorten bloedonderzoek doen
  • we bekijken de body conditie score in relatie tot de voeding

Aan de hand van deze APK zullen we eventuele gezondheidsproblemen of -risico’s met u bespreken en kunnen wij u helpen het management te optimaliseren.

Tip: Dit bezoek is ook makkelijk te combineren met de (half)jaarlijkse vaccinatie.

Kleine afwijkingen kunnen op den duur leiden tot grote problemen, dus twijfelt u aan de gezondheid van uw paard, wees er dan op tijd bij.

Heeft u een pasgeboren veulen?

Dan kunt u een veulen gezondheidscheck laten doen. Hieronder valt o.a. het klinisch onderzoek, controle van de (been)stand van het veulen, de navel en de biestopname. De biest zorgt er voor dat een veulen voldoende afweer van de merrie mee krijgt. Echter kan in sommige gevallen de kwaliteit van de biest tegenvallen, of heeft het veulen toch niet voldoende biest op tijd binnen gekregen. Door middel van een sneltest kan direct op stal gecontroleerd worden of het veulen voldoende afweer heeft. Wij adviseren dit vanaf 8-12 uur leeftijd te doen.

Management advies

Vraagt u zich wel eens af of het management van uw paard of groep beter kan? Wilt u de gezondheid van uw paard(en) optimaliseren? Dan kunt u samen met een van onze paardenartsen in kaart brengen of er dingen zijn in het dagelijkse houden, welk verbeterd zouden kunnen worden. Zo kan met onze voedingsconsulent het voerbeleid besproken worden, kan advies gegeven worden over inbreng van nieuwe paarden in verband met mogelijke ziektes, en kunnen risicofactoren voor de gezondheid in kaart gebracht worden. Het beste advies kunnen wij geven wanneer wij langs komen en uw specifieke stal opstelling, voer en opstelling kunnen bekijken. Echter, heeft u gewoon een korte vraag over het management dan kunt u ons natuurlijk ook even bellen. Wij bieden begeleiding en/of advies voor zowel individuele houders als groepen of stallen.

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus