Chippen en paspoort aanvraag
Volgens de wet moet ieder veulen (paard, ezel, zebra of kruising) tussen 6 weken en 6 maanden oud gechipt zijn en een paspoort hebben. Het chippen en het invullen van de paspoort aanvraag kan door onze paardenartsen gedaan worden.
Het chippen
Het chippen gebeurt aan de linker kant ongeveer halverwege de hals onder de manenkam. We scheren een plekje, poetsen het even chirurgisch schoon en vervolgens zetten we de chip er in. Zo gebeurt alles netjes en schoon. Er is geen nazorg nodig. Vervolgens vullen we het paspoort aanvraag formulier in en plakken we de chipnummer-stickers op het formulier.
Paspoort aanvraag
Het aanvraagformulier voor het paspoort kunt u online vinden. Tegenwoordig gaat dat via het KFPS. Op hun website kunt u het formulier "Aanvraag paardenpaspoort niet-friese paarden" downloaden, of wij nemen deze voor u mee. Dit formulier moet door de dierenarts ingevuld en gestempeld worden voordat u het kunt opsturen.Ook kunt u raspaarden onder desbetreffende stamboeken laten registreren. Zo kunt u een paspoort aanvragen bij het shetlander stamboek, het haflinger stamboek, het NRPS, etc. Voorwaarde is wel dat de paspoort uitgevende instantie goedgekeurd is door het RVO. Een lijst van goedgekeurde instanties kunt u hier vinden.
Verplichte registratie paard-achtigen bij het RVO
Nadat uw veulen gechipt is moet deze (net als elk ander paard, ezel, etc.) bij het RVO onder het desbetreffende bedrijf geregistreerd worden. Dat is sinds april 2022 wettelijk verplicht.
Nog even een overzichtje van de wettelijke verplichtingen voor de paardenhouder:
- Elke paardenhouderij, ongeacht of deze hobbymatig of professioneel is, moet bij het RVO geregistreerd zijn en een UBN nummer hebben.
- Dit geldt vanaf het houden van 1 paard, wanneer deze dagelijks op het erf verblijft.
- Dit geldt voor de eigenaar van de locatie, ongeacht of dit een stalling of enkel een weiland betreft; óók wanneer de locatie verhuurd wordt aan een manege of ruiter o.i.d.
- De houder van deze locatie moet ter plekke ook een administratie beschikbaar hebben (schriftelijk of digitaal) waarin tijdelijke verplaatsing van paarden bijgehouden wordt (hieronder valt natuurlijk niet een buitenrit, maar wel overnachting elders)
- Ook sterftecijfers op de houderij moeten in dit document bijgehouden worden
- De paspoorten van de paarden op de locatie moeten ook aanwezig zijn
- Verplaatst een paard dus voor minstens 30 dagen naar een andere locatie, dan moet dat doorgegeven worden aan het RVO!
Download hier bovenstaande informatie in pdf
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus