Gebitsbehandelingen en extracties

Gebitsbehandelingen

Gebitscontroles en behandelingen horen bij de jaarlijkse zorg van het paard (lees daarom meer onder ‘Management & Preventie’ op onze website). Het paarden gebit is – in tegenstelling tot het menselijk gebit – een heel dynamisch geheel. Kiezen blijven continu slijten en uitgroeien, waardoor een jaarlijkse check nodig is om zeker te zijn dat de boel nog in balans is en goed en gezond functioneert.
Liever langer dan een jaar wachten voor controle? In onze ervaring komt het maar bij ongeveer 1 a 2% van de paarden voor dat controle pas elke 18 maanden nodig is of in een uiterst geval om het jaar. Hou de agenda dus goed bij en maak op tijd een afspraak.

Onze paarden tandarts is er niet alleen om het gebit van uw paard te onderhouden, maar ook om u inzicht te geven in het gebit van uw paard. Ieder paard is weer uniek, en heeft zijn / haar eigen vorm en aanleg. Door samen naar het gebit en de functionaliteit te kijken kun je beter inzicht krijgen in waarom we behandelen en wat we tijdens de behandeling doen.
Aan het einde van de behandeling krijgt u een formulier waar de bevindingen en behandeling staan uitgelegd, evenals advies voor de volgende controle.

Extracties

Het kan om verschillende redenen nodig zijn om een tand of kies te verwijderen. Zo kan een paard er een ontsteking aan hebben, er kan een tand of kies al los zitten, een paard kan er pijn aan hebben, of er is een tand of kies gebroken, etc.

Afhankelijk van de situatie doen wij extracties bij u op stal. Wij zullen dit in overleg met u doen (wat is uw voorkeur, wat zijn de opties, etc.). Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat een röntgenfoto nodig is voordat we er aan beginnen. Ook dit kan gewoon bij u op stal.

Voorbeelden van extracties die wij regelmatig in het veld uitvoeren zijn snijtand extracties (bij EOTRH bijvoorbeeld, zie het artikel onder ‘Ziektes’ op onze website) en kies extracties bij het middelbare / oudere paard. Jongere paarden hebben erg lange kieswortels, waardoor het kan zijn dat wij u hiervoor doorsturen. Ook in gevallen waar een kies al gebroken / gespleten is kan het zijn dat wij u doorsturen. Wij zullen de beschikbare opties altijd met u overleggen.

Wij werken samen met meerdere gespecialiseerde tandartsen, waardoor we zo goed mogelijk rekening kunnen houden met wat voor u het dichtstbijzijnd is, welke kliniek u prettig vindt, de extractie techniek die ze voor het paard bieden en het prijskaartje dat er aan hangt.

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus