Paard niet in orde
Paarden worden ook wel eens ziek. Soms is het duidelijk, doordat het paard niet eet of heel sloom is, trek dan direct aan de bel.
Soms is het echter wat minder duidelijk of er meteen een dierenarts bij moet komen, bijvoorbeeld wanneer een paard een keertje wat neusuitvloeiing heeft of iets kucht tijdens het rijden.
Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar, ook om telefonisch te overleggen wanneer u niet zeker bent of een bezoek wel nodig is.
Hier hebben wij nog enkele tips:
Twijfel je of je paard ziek is? Controleer dan altijd de temperatuur.
- Soms heeft een paard koorts zonder dat het zich duidelijk toont, waardoor het wel vaker gemist wordt. U kunt een ‘reguliere’ rectale thermometer gebruiken.
- De thermometer moet voorbij de anus spier komen, welk ongeveer zo diep is als de breedte van je hand. Daarom moet de thermometer wel minimaal zo ver naar binnen gebracht worden (soms dus met display en al!). Doe dit voorzichtig
- met een beetje glijmiddel en een roterende beweging (alsof je een schroef vast en weer los draait).
- De normale temperatuur bij een paard in rust is 37,4 tot 38,0 graden Celsius. Soms kunnen kleine dingen zoals de buitentemperatuur of beweging de temperatuur van het paard iets verhogen, dus vanaf 38,5 graden Celsius spreken we pas echt van koorts.
Is de mest nog mooi en los-gebald?
Ziet u dunne mest, mest met wormen, mest met langere stukken vezel erin of ‘mestwateren’, dan kan er iets aan de hand zijn met de vertering, het gebit of een wormprobleem.
Eet je paard niet goed, of vallen er proppen gekauwd voer uit de mond?
Dit is niet normaal en gaat meestal gepaard met problemen aan het gebit. Laat dit onderzoeken en behandelen. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.
Valt je paard onbedoeld en opmerkelijk af of is je paard te mager?
Hier kunnen belangrijke gezondheidsproblemen aan ten grondslag liggen. Laat uw paard onderzoeken en zo nodig behandelen. Ook een advies voor (tijdelijke) aanpassing van het voer kan een groot verschil maken. Let op: óók bij oude paarden is er vaak een oorzaak te vinden die aangepakt kan worden. Wacht er bij oudere paarden niet te lang mee, zij kunnen niet even goed opnieuw spiermassa opbouwen.
Gedraagt je paard zich plots anders dan normaal?
Paarden zijn van nature dieren die pijn of ongemak goed kunnen maskeren. Als eigenaar of verzorger kent u uw paard het beste en kunt u dus het beste beoordelen of uw paard anders doet dan normaal. Pijn kan zich op velerlei manieren uiten, zoals tandenknarsen, overmatig veel gapen, weigeren te bewegen of juist uitbarstingen, heel timide of juist angstig of agressief doen, etc. Heeft u twijfels, laat dan een paardenarts komen om met u mee te kijken.
Heeft uw paard neusuitvloeiing?
Soms kan een paard een paar dagen wat verkouden zijn zonder hier erg ziek van te zijn. Moet er dan wel meteen een dokter komen of zou u het ook even kunnen afwachten?
Vaak gaat een griepje door een stal heen en zijn de meeste paarden er vrij snel weer vanaf. Echter kan het soms ook blijven hangen. Bij ons kunt u terecht om uw paard er zo vlot mogelijk doorheen te helpen.
Duurt het langer dan een paar dagen? Hoest je paard ook? Wordt de neusuitvloeiing dikker, witter, geler, of groener? In deze gevallen adviseren wij sowieso de dierenarts te laten komen.
Door een paard er vlot weer doorheen te helpen minimaliseren we ook de kans op langdurige schade en complicaties aan de luchtwegen. Ook voor luchtweg ondersteunende supplementen kunt u bij ons terecht.
Beweegt uw paard niet lekker, vlot en soepel?
Een paard hoort soepel en zonder weerzin te kunnen bewegen. Wanneer dit niet het geval is, aan de hand, onder het zadel of voor de kar, dan kan het zijn dat het paard ergens last van heeft. Bel de praktijk om het bewegingsapparaat van uw paard na te laten kijken.
Download hier bovenstaande informatie in pdf
Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen
Adres
Evertsenlaan 18
3781 TB Voorthuizen
0342-471316
© Dierenartsenpraktijk V.U.G. | Ontwikkeld door Ikabus