Hulp bij angst voor prikken

Paarden hebben allemaal hun eigen belevingswereld en ervaringen. Voor sommige paarden is het moeilijk om vertrouwen te hebben, bijvoorbeeld in specifieke situaties (zoals bij prikangst) of in het algemeen (bijvoorbeeld bij vreemden of bij de dierenarts specifiek).
Omdat het erg belangrijk is dat uw paard te behandelen is wanneer uw paard ziek is of wanneer er spoed is, willen onze paardenartsen graag in uw paard investeren.

Heeft u een paard met prik angst (bijvoorbeeld rondom vaccineren e.d.) of is uw paard eenkennig, dan kunt u bij ons terecht. Na een vriendelijke kennismaking met uw paard en een gesprek over de specifieke behoeften, kunnen we een stappenplan opzetten om uw paard meer vertrouwen te geven. Samenwerking is hierbij essentieel.

Heeft u hier vragen over, dan kunt u vrijblijvend overleggen met onze dierenartsen.

Hallo mede paardenliefhebbers,

Mijn paard is hoog sensitief en heeft in het verleden helaas meerdere traumatische ervaringen meegemaakt. Hierdoor kan hij, als hij iets spannend of eng vindt, heel erg in de angst modus blijven hangen. Hij is hier dan slecht weer uit te krijgen, zelf boos worden versterkt dit alleen maar. Ook voor een simpele vaccinatie kon hij helemaal over de rooie gaan en als hij in de ader gespoten moest worden was het nog erger.
Trillend stond hij dan naast de dierenarts en als het hem teveel werd dan vol gas door de stal en als de staldeur een stuk open stond dan vol gas door de deur! (met of zonder baasje aan een touw achter hem aan...)

Nu kreeg hij helaas een blessure en hierdoor moest hij uiteraard vaak worden geprikt, voor sedatie of medicatie. Doordat de dierenarts van DAP VUG (Drs. I. van Bergen) zich zo heeft vastgebeten in zijn casus en zijn behandeling, hebben we zijn therapie tóch succesvol kunnen uitvoeren. Zij hoorde ons verhaal aan en bekeek hoe hij op haar reageerde. Ze heeft vervolgens wat oefeningen aan ons voorgedaan en gaf ons een paar cruciale aanwijzingen en tips, waar wij vervolgens mee aan de slag zijn gegaan. Bij het volgende bezoek ging het al aanzienlijk beter, maar hij had nog steeds spanning. Ze begon weer met wat oefeningen met hem te doen, en terwijl wij er over aan het kletsen waren zei ze op een gegeven moment ‘hij zit er al in’. Hij had de prik al gehad en we hadden niks gemerkt!

Een paard wat eerst naar achteren in de stal weg deinsde bij de aanblik van een dierenarts en helemaal in z'n eigen paniek kon verblijven, is nu na deze training een heel ander paard als de dierenarts moet komen. Door haar zachte aanpak, de oefeningen en door iets meer tijd te nemen voor een snoepje, een knuffeltje en nog meer snoepjes is hij nu veel rustiger. Hij vindt het nog wel spannend, en dat zal ook altijd wel blijven gezien zijn aard, maar hij heeft veel meer vertrouwen gekregen en blijft nu netjes staan!
En als de dierenarts nu komt staat hij al klaar voor z'n knuffel en z’n snoepje en die injectie is dan al voorbij voor hij het weet!
Zo is hij onlangs ook door een andere dierenarts geprikt voor een vaccinatie en dit is zeer goed verlopen.

Een paard wat hoog sensitief is en een traumatisch verleden heeft zal altijd een rustige en samenwerkende aanpak nodig blijven hebben. Met de juiste tips en trucs valt er ook bij deze paarden een groot voordeel te behalen! Ik ben heel erg blij met deze verandering bij mijn paard, en ik hoop dat een ander hier ook wat aan heeft.

Mvg.

Download hier bovenstaande informatie in pdf

Dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel en Garderen

Adres

Evertsenlaan 18

3781 TB Voorthuizen
0342-471316

© Dierenartsenpraktijk V.U.G.  | Ontwikkeld door Ikabus